Het reisverslag van Jojanneke, Jannes & Okka van hun stage in Belize

Deel 1 Zaterdag 11-01-2003 t/m Dinsdag 21 januari (JB)    

Zaterdag 11-01-2003
Jojanneke vertrekt op maandagmiddag 13 januari, de vluchtnummers zijn:
13/01/03 Amsterdam - Houston 15:25 19:35 CO0047
14/01/03 Houston - Belize City 10:10 12:35 CO1956

Maandag 13 januari (JB)
...Het is 3 uur geweest en ik zit al in mijn stoel! Het afscheid was wel erg kort. Na het inchecken moest ik direct richting vliegtuig. Ik heb lekker de zenuwen. Jasper, Elly, Roelof en Moniek kwamen me uitzwaaien en hoewel we ons verheugd hadden op een kopje koffie en zo kon Moniek me nog net haar twee boeken in de handen drukken en dag! Ik voel me best wel stoer met mijn rooie kop, beter dan groen. Clive Barker hangt in de leeszak en ik ben beniewd wanneer ik rustig genoeg ben om er in te gaan lezen... In Houston krijg ik al mijn bagage weer terug en dan moet ik dus een kluis gebruiken ofzo
.. Het is nu kwart voor acht NL tijd en we vliegen juist over Groenland. Alles is ijs en sneeuw! Aan de kust zijn fjord-achtige structuren zichtbaar. In het landschap steken enkel een paar kleine pieken boven de sneeuw uit. Dit is werkelijk een prachtig gezicht. De plaats bij het raam is vrij dus daar kan ik lekker zitten. We zijn nog niet op de helft van de reis. Het landschap lijkt nu weinig relief te hebben, maar alles is wit, dus misschien kijk ik ook wel tegen een laag wolken aan. De zon is al een tijd net onder de horizon. Het blijft maar licht. Gletschers, enorm, overal tussen de bergen. Ik zie een gletscher overgaan in water in wat waarschijnl;ijk een fjord is, want we zijn al bijna weer boven zee.

Dinsdag 14-01-2003 (JCH)
Het avontuur is begonnen. Op het moment dat ik dit schrijf is Jojanneke onderweg van Housten (Texas, USA), waar ze overnacht heeft, naar Belize City, haar eind bestemming. Van Okka & Jannes ontving ik net een mailtje dat ze in Maimi (Florida, USA) zijn waar ze zullen overnachten. Voor morgenmiddag hebben ze een vlucht naar Belize City. Aankomsttijd 12.40u lokale tijd. Er is een tijdsverschil van 7uur, dus komen ze woensdag om 19.40u aan (Nederlandse tijd).

Dinsdag 14-01-2003 (JCH)
Jojanneke is gearriveerd in Belize City. Alles goed en wel. Veel veredelde krotten en mooi weer. Ook heeft ze al een kijkje genomen bij de The Belize Audubon Society. Een wat klein gebouw, maar tja, voor 250.000 mensen voor een heel land is het wel in verhouding. Ook heeft ze daar toegang tot internet, dus u kunt gerust e-mail versturen.

Dinsdag 14 januari (JB)
Vanaf 5 uur vanochtend kon ik niet meer slapen, maar het was dan ook al 12 uur in NL. Ontbijt in de Best Western Hotel in Houston is dognuts, wafels en cornflakes. Het enige fruit is banaan. De wafels waren wel lekker.
...half 12 lokale tijd: het is maar twee uurtjes vliegen naar Belize City.
Aha, eindelijk aangekomen. Ik zit nu op mijn minikamertje in Down Town Guesthouse in Belize City en het is hier best warm. De zon komt er af en toe door. Eerst maar eens mijn horloge aanpassen aan de lokale tijd. In NL is het nu 9 uur s'avonds en hier is het 2 uur s'middags. Nu ik hier ben weet ik haast niet wat ik moet doen. De taxirit naar de Guesthouse op Eve Street was prachtig. Kokos, bananen en andere palmbomen, mangroven, het ziet er echt tropisch uit. De stad is een zooitje. Ik hoopte dat de Guesthouse in een meer ontwikkelsde buurt zou liggen, maar tot nog toe ziet alles er oud en rommelig uit. Naast de hostel is een school. Hele klassen met kindergeluiden komen uit die richting. Ze declameren van allles en ze doen spelletjes. Klinkt wel gezellig. Ik wil zo even naar het supermarktje om de hoek, maar ik ben nog een beetje schrikkerig om de straat op te gaan. Iedereen hier en thuis zat zo te hameren dat ik een taxi moest nemen. De schoonmaaksrter van dit pand zegt dat je gewoon niet te veel geld mee moet nemen. Na het winkelen ga ik even langs BAS (Belize Audubon Society). Het is maar vijf minuten lopen en misschien weten zij ook waar een bank zit om geld op te halen en waar ik kan internetten.

Gelukkig, Okka en Jannes komen morgen om 12.40 uur aan in Belize. Bij BAS mocht ik even gebruik maken van internet. In de hele stad is eigenlijk weinig mogelijkheid om te internetten. maar gelukkig kan dat bij de BAS achter de computer van de receptioniste. We mogen nog geen gebruik maken van de IT faciliteiten omdat eerst alles moet worden geregeld met Dirk Francisco (gaat over de vrijwilligers en stagelopers) en die komt misschien deze hele week niet meer langs. Leuk he? Maar misschien kunnen we van de week nog wel wat regelen voor het duiken. Door de straten lopen is hier best spannend. Iedereen moet wat van je, vrouwen, maar vooral mannen: he pretty lady, he beauty! Brrrr. Ik zit nu op een pier van een duikschooltje vlak bij BAS. Lekker rustig, maar een beetje fris. Ik ben benieuwd of het hier altijd waait. Het water is behoorlijk troebel. Ik zie een paar viskotters, veel speedboten en een cruiseschip en een zeiljacht.

Woensdag 15 januari (JB)
Het is een bewolkte dag. Er is altijd geluid. De honden blaffen bijna non-stop en de duiven roeken. Verder zijn er groene, blauwe en rode parkietachtige beesten die zingen enzo. Er vliegen ook overal van die zwarte slanke eksterbeesten rond die lange uithalende geluiden produceren. Dirk Francisco heeft gebeld. Ik heb hem om 11 uur vanochtend ontmoet. Hij is heel aardig en heel druk. Hij heeft me naar een duikclub gebracht.

Donderdag 16 januari (JB)
Gisteren met zijn drieen een introductie gehad van Dirk Francisco. Vanochtend hebben we ontbijt gehaald aan de andere kant van de Swing Bridge. Tonijn, brood, grapefruit en gekke peren. We gaan nu met camera's op pad en naar Diane Wade van het B.A.S.. Diane is er niet, pas morgenochtend na 10 uur. Intussen hebben we postzegels gehaald met orchideen en manatees (zeekoeien) erop. Het regent af en toe, maar het is nu weer even droog. Ik ben bang dat dit weer nog wel een paar dagen aanhoud. O ja, we hebben een kolibrie gezien! Vlak bij de kade. Er vliegen hier veel Fregatvogels en Pelikanen rond. Onder de brug in Belize City zwemmen een heel aantal gepen. Gepen zijn lijnvormige vissen en deze waren wel 30 tot 40 cm lang met een lichtblauwe staart. Ik heb een boek gekocht in een kantoorwinkel: 'Caribbean Wild Plants and their Uses', met mooie potloodtekeningen. We hebben een pizza gegeten bij de chinees hier vlak om de hoek en ik zit helemaal vol.

Plantjes gezien:
- Desmodium triflorum, met kleine purper paarse bloemetjes
- Wedelia trilobata, een kleine gele composiet
- Boerhavia coccinea, ronde blaadjes en daarboven op een dun steeltje met miniscule rood paarse bloemetjes
- Mimosa pudica, zaait zich hier overal uit
- Nerium oleander, staat overal in wit en rose en abrikoos
- Commelina diffusa, zelfde achtige plant die thuis bij de Passiflora ingroeid, maar dan met helder blauwe drietallige bloemen

Vrijdag 17 januari (JB)
We hebben net lekkere salbutos gegeten, een soort pasteitje met van alles erop en warm. Dat is het lekkerste kraampjeseten tot nu toe. Naast de hostel hebben we garnaches gegeten (gefrituurde rondjes met uien en bruine saus en pittige rode saus, en Taco's, een soort wraps met kool en ui en tomaat en hot sause.

+ Boom met galletjes gevonden: kleine bobbeltjes aan weerszijden van het blad, lokale naam voor de boom waarschijnlijk figtree, maar misschien noemen ze alle bomen hier zo. Misschien is het een Lonchocarpus sp?

Planten die we hebben gezien:
- Annonasp.? met 25-30 cm lange ronde vruchten en ovale handvormig ingesneden bladeren
- Amaranthus (dubius)
- Cordia curassavica, een klein struikje met lanceolate verspreidstaande blaadjes en spikes met kleine witte bloemetjes
- Opuntia cochenillifera
- Mormordica charantia, cucurbitaceae
- Aloe vera
- Lantana camara
- Stachytarpheta jamaicensis, kale lange spike met helderblauwe stachys achtige bloemen
- Elusine indica, een soort vingergras, klein
- Rubus spec.,met groene bramen
- Oldenlandia corymbosa, een fijn plantje met tegenoverstaande langwerpige blaadjes en daartussen op een fijn steeltje tuiltjes witte bloemen
- Kalanchoe pinnata
- Caladium bicolor?, Araceae

We zijn om 17.30 uur langs de Swing Bridge gelopen omdat die dan open zou gaan, maar er waren geen boten om naar binnen te gaan, dus we stonden mooi voor schut. In de gids staat dat het elke avond gebeurd, maar het kan wel enkele weken duren ook. Vanavond hebben we gegeten in Nerie's, het kleine restaurantje om de hoek in Queen Street. Rice and beans met chicken curry, erg lekker. Rice en beans is typisch Belizeaans. Er zat ook koolsla bij en een gebakken banaan. Met een rootbeer erbij koste dit maar 10 Belize Dollar (1BD = ongeveer 1NLG). Gistermiddag hebben we onze duikcursus geregeld. Ze hebben ons in prijs gematst omdat we voor de Belize Audubon Society gaan werken. We hebben een boek meegekregen en maandagavond begint de eerste les.

zaterdag 18 januari (JB)
De BTL is gesloten en de postoffice ook. We zijn naar de grote markt geweest ten westen van het centrum. Groot en rommelig, maar erg leuk. Ananas gekocht en ze hadden er ook Annona-vruchten. In het centrum een maiskolf met mayo, parmazaanse kaas en ketshup gegeten en een zakje overlangs gesneden gefrituurde banaan met zout, erg lekker allemaal, maar een beetje te zout.

Zondag 19 januari (JB)
Vandaag is het superzonnig! Dus zijn we naar Cay Caulker gegaan. Het duurt 45 min om er te komen en het water wordt steeds blauwer. We zouden naar de dierentuin als het weer tegenviel, maar dit was echt een verassing. Snorkelen is geweldig leuk. Ik moest eerst even wennen aan onder water ademhalen met de snorkel, maar dat gaat snel goed. Okka is gewend om te duiken, dus die vond dit best vermoeiend. Je kunt ook moeilijk onder water blijven en bovendien stond er best een sterke stroming. Er zitten hier heel veel soorten visjes: blauwe en gestreepte en Wueen Angelfish en Jacks. Onder een houten pier zagen we een 'Frog Fish'! Dit is een heel gek beest met een dun staartje en twee grote "achterpoten" en onder het lichaam twee "voorpoten". Het visje loopt en hupt en af en toe zwemt het een beetje. Achterop zitten twee gaatjes die af en toe open gaan(kieuwen). Er zijn ook Pilotfish (zebragestreept).

Maandag 20 januari (JB)
Moniek heeft gemaild dat ze rond 12 april naar Belize komt! Dan gaat ze eerst twee weken zelf op pad en daarna kunnen we met z'n tweeen wat gaan doen.

We gaan nu naar een officiele opening. Ian en Dirk nemen ons mee. Het is de Hugh Parkey Foundation die net is opgestart. Een of andere duikliefhebber met een grote duikclub heeft geld nagelaten wat kan worden gebruikt om de mensen en kinderen van Belize bekend te maken met de onderwaterwereld. Hier moet de Belize Audubon natuurlijk bij aanwezig zijn, zodat ze mee kunnen doen en een beetje funding kunnen werven. De Foundation gaat samenwerken met een Amerikaanse organisatie Oceans for Youth, en dan kunnen ze hier in de eerste plaats ook videos en ander lesmateriaal vandaan krijgen. Het is de bedoeling dat het onderwerp wordt geintegreerd in het curriculum van de scholen en dan eerst bij drie niveaus van primairy school en bij twee niveaus van secondary school. Er moeten teacher outlines komen en fieldtrips kunnen worden georganiseerd. Hiervoor worden proffesionals aangetrokken uit allerlei disciplines. Het werk moet een aanvullend programma zijn op andere organisaties en programmas en speciaal worden ontwikkeld voor Belize. Het wordt dan geintrodfuceerd in de Science en Social curriculum.

Dirk geeft ook info aan klassen en local communities over conservation en sustainable fishing. Daarom willen ze betrokken zijn bij deze Foundation, zodat er niet van alles dubbel wordt gedaan overal. We zijn na deze meeting nog even langs de Faculty of Economics gereden, omdat daar de boeken en rapporten van de Audubon Society zouden moeten liggen. Helaas zijn ze verplaatst naar het binnenland, waar de studenten die ze nodig hebben er niet bij kunnen, en wij dus ook niet. Nu kunnen wij ons dus moeilijk voorbereiden op enig onderzoek. Diane zegt dat ze ons pas 3 februari zal zien, maar ze had twee maanden geleden al beloofd het scedule van ons programma op te sturen, dus ik vind dat we dat nu maar eens moeten gaan doen met haar en met de marine biologist, een rooster uitwerken zodat wij ook op tijd een nieuwe stempel kunnen halen voor de tourist visa.

Dinsdag 21 januari (JB)
Een meeting met Diane! Ze verteld ons welke verschillende dingen we mogelijk gaan doen op en rond het eiland Half Moon Caye.
- Sea Turtle nesting (green en hoxbill) dus checken of er veel bevruchtte eitjes bij zitten en dergelijke in de nesten van zeeschildpadden.
- Visbeperkingen. Het is nu net voor de wet verboden om Nassau Groupers te vangen, een soortvis, en er werden eerder aantallen aangegeven van meer dan 5000 specimen, maar nu zijn er slechts 100! geregistreerd. Ze veranderen meestal niet van spawning grounds (waar ze eitjes afzetten) en de vissers zijn er wel blijven vangen. 12 % van de Atol bij Half Moon Cay is van BAS, maar er zijn veel problemen met vissers. De vissers hebben een klacht ingediend bij de gemeente ofzo en ze willen af en toe toegang krijgen tot het gebied voor kreeft, vinfish en coch. BAS vindt dit maar niets en is dus druk met onderzoek. Er zijn nu 40 onderzoekssites ter plaatse en Roger (marine bioloog) heeft 15 transecten uitgezet. Er wordt ook gekeken naar gebieden buiten het beschermde gebied, zodat er eventueel alternatieven kunnen worden geboden voor de vissers. 'Stakeholder appreciation' is belangrijk. BAS zit eigenlijk tussen de vissers en het toerisme ingeklemd. De toeristische branch wil helemaal geen vissers in het gebied. Om bij de vissers iets gedaan te krijgen wordt door BAS gesproken met de stakeholdersa en vooral ook met de 'Woman Groups', vrouwen vormen in een dorp vaak een council die de meeste macht en beslissingen maakt, want de mannen zitten het grootste deel van het jaar op zee en langs de kust.
- Dredging, dit is een probleem waarbij zand van de bodem wordt gehaald om eilanden mee op te hogen voor toerisme.
- Walesharks worden gevolgd en bestudeerd door Nature Conservancy, een organisatie waar BAS mee samenwerkt.

Dus dit zijn mogelijk de projecten waar we mee bezig kunnen zijn. Op het eiland hebben we te maken met twee wardens, welke hun taak is om te patrouileren rond het gebied, en Roger, die het het meest belangrijk vindt dat alle data (onderzoeksinformatie) kan worden verzameld. Deze twee hebben nog wel eens moeilijkheden met samenwerking, maar BAS is wel van de wardens afhankelijk voor transport af en toe. De Marine Protection Coordinator is Sergio en Uriya is de Parkdirector van de beschermde gebieden. Verder is er nog een lighthouse keeper die we vaak tegen komen op het eiland, omdat het nu eenmaal erg klein is en mensen elkaar snel opzoeken. Op woensdag en donderdag komen er vaak veel toeristen langs. We moeten ons eigen voedsel meebrengen en er is verder wel een koelkast. Maandag komen Sergio en Roger terug en hopelijk kunnen we dan een schema gaan maken. Omdat we snel uit de Downtown guesthouse willen vertrekken, omdat ze daar de boel aan het verbouwen zijn, stelde Diane voor dat we bij haar logeren, of bij haar ouders of bij vrienden van haar op Cay Caulker. Klinkt leuk en ik ben benieuwd of er iets van terecht komt.

De 'Frogfish' die we op Cay Caulker hebben gezien heet 'Shortnose batfish' of Ogcocephalus natutus. De brede grassen die we onder water hebben gezien is onder andere het meest voorkomende Turtlegrass of Thalassia testudinum en de smalle korte grassen zijn Manatee grass of Syringodium filiforme.

Na een lunch met Ian, Dirk en Diane zijn we vanmiddag meegeweest naar de Holy Redemer School in Belize City. Hier gaf Dirk een les in conservation voor kinderen van klas 3 en 4 primairy school. Met behulp van een laptop, beamer en een scherm en een mooie powerpoint met foto's heeft Dirk uitgelegd wat Audubon is en wat conservation is. Alle kinderen dragen uniform en na de pauze moesten ze eerst netjes in rijen gaan staan op het plein. Er kwamen 60 kinderen in het lokaal. Okka en ik werden geintroduceerd als de twee nieuwe helpers bij de organisatie van de andere kant van de wereld! De kinderen vonden de les erg leuk. Ze mochten vragen beantwoorden, hoewel niet altijd naar waarheid.

Na de eerste les zijn we door Ian naar CZMAI (Coastal Zone Management Authority and Institute) gebracht, omdat we een afspraak hadden met Tanya Williams. Jannes ontmoetten we daar ook weer. Hij was vogelfoto's gaan schieten met dit mooie weer. Tanya is erg aardig. Ze voelde zich een beetje! schuldig omdat ze niets voor ons had kunnen regelen, maar ik denk niet dat ze alsnog iets voor ons kan doen. De mevrouw die met de manatees bezig is was er op dit moment niet door een 'personal crisis', maar Tanya zei dat ze een afspraak met haar zou regelen. Vlak naast de hostel is een ijscowinkel, dus daar hebben we net even een flinke bak ijs gehaald, veel te veel. Hier op BAS heb ik net Silva ontmoet. Haar achternaam weet ik niet meer, maar zij is de onderzoeker die de Howler Monkeys bestudeerd. Heel enthousiast mens, totaal niet Belizeaans.

 
Deel 1: 11-01-2003 t/m 21-01-2003
Deel 2: 22-01-2003 t/m 30-01-2003
Deel 3: 31-01-2003 t/m 03-02-2003
Deel 4: 04-02-2003 t/m 17-02-2003
Deel 5: 17-02-2003 t/m 02-03-2003
Deel 6: 03-03-2003 t/m 10/03/2003
Deel 7: 11-03-2003 t/m 24-03-2003
Deel 8: 25-03-2003 t/m 03-04-2003
Deel 9: 04-04-2003 t/m 11-04-2003
Deel 10: 12-04-2003 t/m 22-04-2003
Deel 11: 23-04-2003 t/m 9-05-2003
Printervriendelijke versie

Jojanneke op Schiphol  13-01-03

Okka & Jannes op Schiphol 13-01-03